Wednesday, December 16, 2009

ATIQ I'M COMING

wah exited nie nak jumpa my chentahati, hati nie riang sekali sukar nak digambarkan..
sekarang Dya sama ayah dan bunda on the way to Putrajaya. kita naik bas Sani Express. ok lah bas nie, selesa. tapi yang penting kita dpat jumpa atiq.. best sesangat.
nasib ada celcom bband. leh;ah hilang boring sikit.. jom layang facebook hehe..
nak taip pon susah kat dalam bas nie ok lah bye... atiqqqqq muah for you....

Friday, November 27, 2009

Atiq Tarique dan Diriku

Coretan kali ini adalah tentang kenanganku bersama Atiq. Aku dan dia bersama lebih dari 6 bulan. Dalam coretan ku yang lepas pernah aku lahirkan bagaima perasaanku jika harus berpisah dengan Atiq, kini perkara itu benar terjadi. Aku jadi serba salah memikirkan antara untuk mengikut Atiq atau bersama ibu dan ayah di pagi raya. Jadi keputusan yang aku pilih adalah bersama ibu. Ku pendamkan perasaanku sendiri terhadap Atiq. Sesungguhnya aku tak mahu berpisah dengan Atiq. Tapi aku tak dapat melakukan semua perkara yang aku mahu serentak. Aku perlu memilih.

Atiq kini kembali ke Putrajaya, adikku yang bongsu sekarang menjaganya. Tetapi bera hati untuk berpisah dengannya di malam itu. Aku berlakon lagi, kesedihan malam itu berjaya aku tutup dengan kegembiraan palsu aku. Tetapi hatiku meronta sahaja. Hanya yang tahu pasti akan merasa.
Kini setiap hari aku pilu, aku tak dapat lagi melihat wajah comel atiq yang selalunya nakal dan membuat huru hara di rumah. selama bersama denganku, tak pernah sekalipun aku memarahinya walaupun dia terlalu nakal, kerna umurnya baru sahaj setahun, semuanya ingin dicobanya.
Aku masih lagi terbawa-bawa dengan rutin harian sewaktu menjaganya, aku akan bangun seawal 5 pagi untuk buatkan susu untuk Atiq, tapi pabila aku membuka mata baru aku tersedar bahawa atiq bukan disini lagi. Setiap petang aku akan membawa atiq berjalan-jalan, tapi kini tidak lagi. Tetapi aku harap, mereka yang menjaganya, tolonglah menjaganya dengan sebaik mungkin. Bagiku dia adalah nyawaku. Bila dia tiada disisiku seolah-olah nyawa dan badanku tak lagi bersatu. Walaupun dia bukanlah anakku tetapi kasihsayangku kepadanya seluas alam cakerawala. Walaupun gelap tetapi indah..

Ini adalah kenanganku pada Atiq yang selalu ditatap apabila kerinduan mula menjelma..

Semasa Aidilfitri yang lalu




di rumah di perlis


telatah atiq



sukanya dia bermain air



ulangtahun Muhammad Atiq Tarique yang Pertama



Sayang Atiq....

Aidiladha Kau Tiba, Hatiku Hiba

Selamat menyambut hari raya aidiladha kepada seluruh umat islam di seluruh dunia. Semoga mereka yang menyambut hari ini berbahagia bersama keluarga harapnya.
Namun bagi aku hanya kepuraan menjadi bahagia menjadi topengku untuk beberapa hari ini. Sesungguhnya raya kali ini adalah raya yang paling tak bermakna bagi ku. Untuk pertama kali dalam hidupku, aku beraya di rumah nenda sebelah ibu. Itu aku masih lagi dapat bertahan tapi yang paling aku sedih dan perlahan-lahan membuat aku tidak bahagia setiap tahun adalah apabila kekandku mula berkahwin. Aku hanya mempunyai 3 orang adik-beradik di dalam keluargaku, kami hanya keluarga kecil tapi semenjak beberapa tahun yang lepas, setiap kali hari raya aidiladha menjelang, keluargaku kekurangan seorang ahli keluarga, hanya empat orang dalam keluargaku meraikan pagi raya setiap kali aidiladha tiba. Ini bukan salahnya kerana aku tahu dia kini harus memikul banyak tanggungjawab. Tapi hati kecilku ini tetap bersuara, "dia harus pulang". Kekanda, aku megerti situasimu. Tapi raya kali ini, amat meruntun hatiku apabila, sudahlah aku beraya di rumah nenda sebelah ibu, apa yang aku tidak selesa adalah makcik-makcik ku tidak sekepala dengan ku(keluargaku juga). Ini mungkin kerana keluargaku bukan lah hidup semewah mereka. pandangan rendah terhadap keluargaku tak pernah pudar dari dulu sehingga sekarang. Walaupun aku dan sedaraku sudah berjaya, tapi itu tidak cukup bagi mereka untuk menghormati keluargaku. Bukan kupinta sebuah penghormatan yang besar cuma sedikit rasa hormat untuk kami berada dalam keadaan yang selesa diantara kalian, itu sudah cukup. Ditambah pula kali ini aku beraya hanya dengan bunda dan ayah sahaja, hanya tiga orang. Adik pula beraya dirumah kekandaku. Apa yang aku boleh buat. Sunyi sekali di malam raya.

Bunda dan ayah pernah berkata "sunyi raya kali ni. Kalau ramai bolehla kita buat makan-makan". oleh sebab itulah bunda dan ayah mengambil keputusan untuk beraya di rumah nenek. Walaupun aku tidak suka aku tidak membantah kerana bunda sakit, biarlah dia senang hati. Aku harap apabila mengikut cadangan bunda beban sakit yang ditanggungnya berkurangan. Insyaallah..
Semenjak bunda sakit bermula dengan kemalangan yang dihadapinya dengan ayah, bunda tak lagi meraikan hari raya dengan gembira. Selepas bunda sihat walaupun belum sepenuhnya, bunda diserang strok yang melumpuhkan sebelah sistem bandannya. waktu itu aku masih lagi menuntut di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin. tapi dengan izin allah sekarang ibu sudah beransur pulih.

Tapi dengan pengalaman yang aku tempuh sekarang aku mengerti walau sejauh mana aku merantau, sejauh mana aku pergi, kecuali mati, walau aku sudah hidup bersama pasanganku, bila tiba hari raya, yang pasti dipagi raya aku tetap bersama ibu dan ayah. Aku tidak mahu menyesal apabila selepas mereka tiada aku masih belum puas beraya dengan mereka. Keluargaku kecil jika salah seorang tiada, ketiadaan mereka itu amatlah dirasai. Tambahan sedaraku semuanya perempuan. Kini aku sedar, suasana kekeluargaan bagiku adalah suasana yang indah, aku suka gelak tawa, riang ria, bergaduh pun tak apa, kerna aku tahu ia tak lama, air dicincang sampai akhir zaman pun takkan putus.

Sampai di sini saja coretan ku di malam raya. Walaupun pahit akan kutelan, semoga ia dapat menyembuhkan luka sesiapa saja yang berada disekelilingku kerna yang pahit itu penawar, tetapi bukan bagiku, yang pahit tetap akan selamanya, biar aku menanggung asalkan ada yang bahagia. Itulah aku. Senyuman atau tawa yang tak bermakna bakal menutup segala keperitan yang meruntun hati ini, bermula saat ini. Aidiladha tidak bersalah, yang terasa hanya aku. Only me!!

Tuesday, November 03, 2009

Coming Back!!

Assalamualaikum, sebelum membuka lembaran kehidupan yang baru ucap ikhlas dilontar dari hati.
Rasanya lebih kurang 3 bulan tak meng"open"kan minda untuk berada dia alam maya siber nie.. walau macam manapun terasa rindu nak meng"update" posting kat sini. boring jugakkan kalau tiap kali, kesini posting yang lama. Ada banyak sebab yang mengagalkan usaha untuk berada dia alam maya ini; satu sebab yang paling baik adalah, Dya terputus bekalan internet. Dya dah tak lagi menggunakan apa talian internet semenjak 3bulan lepas. Streamyx dah dipotong dan broadband jugak dah tak digunakan lagi. sebenarnya Dya gunakan internet nie pada mulanya hanya untuk tujuan memudahkan sistem pembelajaran Dya di Poli, kalau tidak ketinggalan lah Dya. And then, selepas habis Poli Dya berikannya pada akak, bukan apa rasa tak tertanggung nak membayar bilnya sebab, Dya sekarang tengah menganggur..hehe
kadang kala boring jugak bila tak boleh mengakses internet nie, banyak maklumat semasa kita boleh dapat dari sini betul tak? Nak pergi cc, sory la Dya tak minat langasung sebab tak de privacy.. so pasrah je lahhhh.. itulah sebabnya bukan sengaja tak nak update (menatang) nie..
3 bulan yang berlalu ini rupanya banyak masa Dya yang terisi, ada kala sampai rasa penat, sebab tiada masa terluang(mungkin ada cuma tak perasan kot!!) selepas musim raya berlalu, Dya sibuk menjaga Atiq, bunda, ayah dan keluarga. Tapi yang paling banyak dijaga ialah budak kecik sorang tu, yang punya akal bijak, diiringi dengan keaktifan untuk mengaktifkan diriku jua.. Best tau jaga baby, but for someone yang ada sifat keibuan la... untuk melihat telatah anak-anak. Atiq nie periang selain banyak mulut walaupun tak boleh bercakap lagi. "yah-yah, dik,babababa, dan taaaaa" itu antara bait-bait percakapan atiq yang sempat dikenang, sebab dia dah tidur. kalau tidak jangan harap lah tak de mengadap laptop nie dengan tenang. Because sesapa je yang mengadap laptop akan diganggu oleh atiq sebab dia pun nak tengok jugak..hehe
Sekarang rutin Dya dah semakin sibuk, memandangkan Dya tak de pe nak buat Dya bantu ayah untuk merealisasikan cita-citanya selepas ayah pencen nanti. Ayah nak sangat menjadi pengusaha Putu Piring kat Taman kemajuan. Kemahiran yang ayah dapat nie adalah berkat tunjuk ajar abang ipar Dya, Sarol. Thank you abang, sebab ajarkan cara nak buat putu piring pada ayah. cayalah...
Buat masa nie kitorang meniaga setiap hari dan buat kecil-kecilan aje. Ayah buat tepung dan siapkan barang niaga, Dya dengan adik uruskan di tempat niaga. Deal.. Selain daripada tu ayah cuma tunggu masa untuk besarkan lagi perniagaannya, sebab ayah tengah tunggu hari pencennya iaitu pada hujung bulan februari. Baguslah.. dah lebih dari 31++ ayah berkhidmat untuk kerajaan tapi satu anugerah pun tidak pernah diberikan kepada ayah atas khidmat cemerlangnya, jadi eloklah ayah pencen. Kata ayah baik dia sendiri yang jadi bos dan kuli. senang hati... haaa betul-betul..
And now, Dya tak saba nak tunggu result permohonan poli, macam mana la agaknya keputusannya nanti. Apapun Dya Redho'. Yang penting Dya dah ada plan B kalau plan A tak berjaya. HIDUP INI MESTI MERANCANG WALAUPUN TUHAN YANG MENENTUKAN, YANG PENTING KITA SEBAGAI HAMBA DAN KHALIFAH DI MUKA BUMI INI, TERUS BERUSAHA DAN BERJUANG MENDAPATKANNYA..

Walaupun Dya tak de sambungan internet kat rumah, tapi bagi membuktikan dya tak ketinggalan arus sosial dan permodenan, Dya berjaya juga kunjungi KARNIVAL BROADBAND, di Dewan 2020 Kangar, pada sabtu lepas... Best jugak karnival nie kalau dibuat selalu event seperti nie mesti bagus tak lah sunyi jer, tapi Dya malas nak cita banyak tentang Karnival nie. Apapun Dya tak pulang dengan tangan kosong, wajib jugak dapatkan sesuatu..hehe




Maxis Broadband, nie la yang Dya dapatkan.
Dulu dah pakai Celcom Broadband sekarang kita kasi tukar.
But have a sad story about that..

-

ramai jugak yang datang sambutannya hebat... oklah..

Friday, August 07, 2009

Putrajaya Floria Festival 2009


PUTRAJAYA FLOWER AND GARDEN FESTIVAL 2009

Putrajaya Flower and Garden Festival will be organised once again in Putrajaya, Malaysia. The 9 day fiesta will commence on 1st August until 9th August 2009.

PUTRAJAYA FLORIA 2009 is an international event that is hosted by Perbadanan Putrajaya (Putrajaya Corporation) and the Ministry of Federal Territories. This year’s theme ‘Celebration of Colours’ reflects the exciting and vibrant colours of flowers and plants. Arranged and landscaped in various settings with dedicated locations for photo opportunities, the intertwining flowers and foliage will create a magnificent medley of colours aimed to enthrall visitors. It is hoped that the festival shall inculcate in visitors a respect for nature, love for colours, flowers, plants and gardening.

Untuk entry kali nie merupakan kali kedua Dya mengunjungi Floria nie. First time, Dya pegi ingatkan macam biasa je ada pameran bunga alakadar je la. Sekali Dya masuk , kat pintu depan Floria, aduh.. cantiknya tak terkata. Indahnya Taman Wetland seluas 15 ekar ini dipenuhi hiasan bunga-bunga yang pelbagai. Riang di hati saat berada disana. Dya mula rasa tak sabar2 untuk menjelajahi apa yang ada di sana.

Dya tak pasti apa nama tempat tu, tapi Dya sendiri kasi namanya "House of Flower" sebab sebuah rumah dibina dengan kelengkapan pendingin hawa dan ditempatkan beribu jenis bunga-bunga yang dihias menjadi pelbagai bentuk. Ada bunga yang dirangkai menjadi bola, haiwan sperti tenuk, menara bunga dan banyak lagi. Semua pengunjung yang datang tak putus-putus memuji keindahan yang menghiasi kawasan itu. Cantik sangat, percayalah. banyak jugak gambar yang Dya sempat capture. Oh, lupa pulak, Dya ke sana dengan akak, abang dan MyChentahati Muhd atiq. Lepas puas kami menjamu mata di "House of Flower", kami melawat pulak taman-taman yang didekorasikan oleh syarikat-syarikat,sekolah dan juga universiti yang mengambil bahagian, seperti PJH Holding, Lim Kok Wing Universiti dan Smk Putrajaya. Cantik sangat dan pelbagai. Ada Taman Rimba, Taman Syurgawi, banyaklah kalau nak tahu datanglah. Lagi satu Hot Air Balloon pun ada.


Malam tadi adalah kali kedua kami pergi. Saja nak jalan-jalan katsitu, bukan apa boring kat rumah. Kali nie kami jalan-jalan kat tasik putrajaya pulak tempat yang sama dengan Floria09. Dengan ice bended Feeko dan burger menjadi santapan kami untuk malam tadi.

Eh tersasar pulak, kalau Sesiapa yang belum datang dan teringin nak datang cepat sebab tarikh akhir adalah 9 ogos nie jer.
Floria Festival nie bukan calang-calang Festival tapi hasil karya dan kreativitti ang mereka hasilkan amat menarik. Sedangangkan orang asing datang dari jauh untuk melihat sendiri festival ini, apalagi kita sebagai rakyat Malaysia, patutnya menyokong usaha-usaha sihat sebegini. Hehehe..Pandainya berkata-kata..
Ada banyak gambar Dya nak upload tapi tahap kemalasan dah melanda memandangkan jam dah hampir 3.00pagi, jadi nantilah bila ada masa.
Yang pastinya Festival nie best. Banyak bunga rose, I like.
Floria 09 bertempat di
Putrajaya Flower and Garden Festival
2009

WATERFRONT, PRECINT 2

1 - 9 August 2009

DOAKANKU SEMOGA BERJAYA

Alhamdulillah, Dya baru saja selesai mendaftar permohonan sambung belajar kat Politeknik. Harapan semoga permohonan Dya tu diterima lah.Insyallah. Kali nie Dya mohon untuk Diploma, haritu buat sijil jer, tak puas hati lagi, tapi kursus yang diberi adalah Sijil Teknologi Maklumat(Pengaturcaraan). Itu saja pilihan yang ada sebab, memang tidak diberi pilihan lain. Member yang lain dah lama dah mendaftar permohonan nie tapi Dya baru jer nak buat. Entahlah selalu sangat terbabas lupa haluan.
Untuk Diploma kali nie hanya 2 tahun sebab tu la kalau boleh nak sangat diterima untuk in-take Jan 2010 nie. Kursus kali nie jangan cakap laa Dya pun pikir 2 kali nak ambik kursus nie. Dya nie lemah sikit dalam aturcara nie. Nak coding sana coding sini memang terbabas lah Dya. Tapi Dya nak buat macam mana lagi Dya terpaksa jugak untuk tempuhi perjalanan ini. Dah tak boleh undurkan lagi. Ini kerana, kalau Dya tolak kursus ini masa depan yang Dya rancang akan putus ditengah jalan. Lagi satu ini harapan Ayahanda dan Bunda, Dya tak nak hampakan mereka, Dya nak mereka bangga dengan Dya. Kejayaan yang Dya bakal perolehi akan berbaloi untuk mereka selama membesarkan Dya kerana dapat melihat anak mereka ini berjaya. Lagipun Diploma yang Dya pohon nie untuk satu tahun saja masa pembelajarannya=2 sem. Yang penting Dya kena fokus tumpukan perhatian hanya untuk kursus nie saja. Dya tak nak lagi kenangan dulu terjadi lagi. Dya akan berusaha untuk berjaya walau sesukar atau sesusah mana pun. Harapnya Dya dpat sambung pengajian nie di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin lagi. Nak tahu sebab apa? Sebab Yuran Pendaftaran yang dikenakan murah sikit berbeza kalau Dya dapat di Poli yang lain. Insyaallah. Semoga berjaya untuk diriku.. erm;

Saturday, August 01, 2009

LIFE & LOVE MY ChEnTAhAtI

Sekejap saja masa berlalu, ramadhan bakal menjelma tak lama lagi. Bagaikan tak puas menikmati hidup yang lepas, masih ada banyak perkara yang belum tercapai hasrat. Ahh.. kenapa begitu cepat masa berlalu? Selama ini banyak kepada relaks dan merapu saja yang lebih. Mesti diubah cara hidup begini. Kalau tak boleh jugak diubah sendiri, mesti perlukan sokongan dan bantuan orang lain jugakan? Erm...apa pun Dyana do the best... It's my life.

Oklah balik kepada tajuk asal.. sepanjang berada kat sini (Putrajaya) selalu melihat keletah Atiq Tarique je lah.. Biasala ada saja kegiatan baru yang dia akan lakukan untuk memening dan mengusutkan kepala Dya.. Baby zaman sekarang cerdas genius sesangat. My Chentahati tu baru berumur 10 bulan tapi macam dah umur setahun, beza dengan baby sebaya dengan dia. Atiq nie cepat jemu dengan sesuatu perkara jadi setiap masa dia akan mencuba sesuatu yang baru. Bila dia mencuba biasala, kekadang terjatuh, kekadang tersenget, cukup untuk membuatkan orang menjerit melihat aksi lasaknya. Atiq sekarang tengah belajar berjalan, walaupun belum sepenuhnya lagi dia cukup yakin dengan dirinya, dan Atiq memang tak boleh duduk diam seminit pun, asyik bergerak jer 24 jam. Penat jugaklah jaga hero nie sorang, tapi terhibur tengok keletah dan idea baru yang dia dapat.

Antara perkara yang paling tak tahan dengan Atiq nie, dia suka sepahkan barang mainan dia. Selalunya barang mainan dia kat dalam bakul khas kat ruang tamu. bangun jer pagi dia akan pegi cari mainan dia dulu. Dia buang semua mainan dari bakul tu dan kemudian bila dah habis dia akan tinggalkan mainan dia pegi la cari mainan lain pulak. bukannya dia nak main pun , tapi cuma suka sepahkan... Adoi tension jugak la dibuatnya.Sebab lepastu kena kemaskan.
Kad Astro. Ni satu lagi, masa tengah best jer layan cite Atiq dengan senangnya akan meniti ke dekoder astro untuk menaik kad astro, jadi lepastu nak tengok ape tengok skrin hitam je la... Keddudukan dekoder tu hanya beberapa inci dari lantai, walaupun berada pada almari tv, kedudukannya telah diatur sebegitu rupa...

Mata pun dah ngantuk nie, bila malam tak sedar masa berlalu.
Kasini ada gambar bagaimana atiq mengusutkan kepala dengan keletahnya, dan juga gambar-gambar yang diambil kat Alamanda. walaupun dah banyak kali ke alamanda baru kali nie teringat nak snap beberapa gambar atiq.

Tarique di rumah



aksi memanjat dan lagak ngeri oleh atiq (berani sungguh, nasib tak jatuh)



atiq suka memandu di Alamanda




Sampai sini saja..

Sunday, July 26, 2009

KERIANGAN BUAH HATIKU

Sebelum tu, baru jer dapat ym dari wani jam 7.40 pg tadi tak sempat nak sembang lama skit dia terus offline cam tu jer... tertanya-tanya??!! Pelik sungguh budak ni...

Beberapa memori yang sempat terpaut oleh fonku..







bersantap di Mc D sebelum ke Downtown



jalan-jalan kat downtown carik meow-meow Atiq






ke Serting rumah kampung abang Sarol
Atiq membelasah sepupu perempuannya sian budak tu.




kat The Mines abg sarol lawan boling


baby boy my chentahati Atiq..hensome sungguh

AKU DAN SIFAT(salahkah??)

Aku dan sifatku, bagaimana harus membuat seseorang itu menerima kita seadanya?? sekarang aku bosan pening, pusing, memikirkan persepsi sebilangan orang terhadap diriku. Dibilang gaya aku bercakap menyakitkan hati orang sebilanganya. Sebilangan lagi tidak kisah bagaimanapun aku. sebilangan hati walaupun aku bergurau dibilangnya tidak boleh terima sebilangan lagi bilang biasa saja tidak ada yang perlu diambil kisah. bila kau menyingkap kembali semasa aku di kampus poli, ramai sahabat-sahabat dari pelbagai negeri bermacam ragam masing-masing. Aku juga punya teman, ramai teman. Tapi teman aku tidak seperti teman sahabat-sahabatku yang lain. Mereka dari Pahang dan Johor tidak semua hanya satu dua orang sahaja, tidak dapat menerima aku seadanya, mereka bilang gaya percakapanku kasar, mereka bilang orang perlis memang cakap kasar. Sedikit ditegur sudah masam muka. Bila meminta tolong aduh berat sekali. bila mereka meminta aduhai dengan senang hati. merEka bilang perlis tiada apa-apa yang boleh dibeli,tidak menarik katanya lagi. Aduh sakitnya hati, tapi aku tidak ambil peduli.

banyak perkara yang mereka lakukan aku tak pernah ambil hati walaupun kadang-kadang aku juga terasa kerana aku juga punya hati. tapi aku tidak menegur kembali perbuatan mereka kerana bagiku itu bukan perkara besar. Tetapi bagi mereka satu ayat yang aku ungkapkan dalam nada gurauan tidak dapat diterima oleh mereka dan menyebabkan satu pergaduhan iaitu"....... jangan lah gelabah kita bukannya nak masuk exam yang sebenar".
Sekarang perkara itu aku dah tak ambil kisah kerana:

Teman-teman seperjuanganku yang lain dapat menerima kehadiranku sebagai teman mereka seadanya, kerana mereka tidak mengambil hatiku, dan aku pun tak mahu semua itu, mereka berkawan dengan ikhlas jujur, jika ada salah dan silap mereka tak pernah ambil pusing...
Akma, linda, mila, ayu, nadia,wani, terutamanya farah ashila yang mengingatiku hingga kini, terima kasih teman yang menerima aku seadanya sentiasa mengingatkanku semasa aku dalam kealpaan. Lupakan mereka yang kadangkala pernah menghancurkan keyakinanku terhadap diriku sendiri, adalah perkara yang terbaik, jika aku kenangan mereka, hatiku sakit...
Aku bahagia jika punyai teman yang ikhlas, itu sudah memadaiyoyoyo;

AKU DAN KEHIDUPAN

Alhamdulillah syukur, dya telah dapat menamatkan pengajian peringkat sijil di Politeknik tuanku syed sirajuddin. Kini sudah hampir 2 bulan dya meninggalkan zaman menjadi seorang pelajar di sana. Hanya tuhan saja yang tahu bagimana harus dya gambarkan perasaan sedih mengenangkan saat yang bermakna ketika disana, ada pahit manis yang ditempuhi salama hampir 2 tahun. Sekarang tidak ada lagi teman-teman yang dapat bergurau senda mengenai assignment "last minit" yang akan kami usahakan dengan jayanya. Kurang tidur, banyak ketawa hingga larut malam menjadi rutin pada waktu, kini semuanya kenangan. Ingin sahaja kembali kepada waktu itu, tapi sayang dunia tidak boleh berputar balik yang ada hanya kenangan.
Selama 2 bulan ini juga dya telah meninggalkan laman ini sendiri, setiap hari dya akan datang kesini membuka lembaran ini, banyak yang ingin diluahkan disini tetapi jari jemari ini tidak terasa ingin dicoretkan sesuatu buat kenangan, walaupun ada banyak luahan isihati yang perlu dirungkaikan agar hati ini menjadi ceria kembali.
Dalam hampir 2 bulan banyak perkara terjadi setelah tamat pengajian, 3 minggu dirumah bunda di kangar. Rutin ku bermula seawal jam 5.oopg dan seterusnya. Atiq Tarique, buah hatiku yang pertama tinggal bersamaku, jadi biasalah untuk menjaga buah hatiku ini bukan senang dia akan mengejutkan aku seawal 5 pagi untuk minum susu. Selain itu hari yang akulalui juga dihiasi dengan mengemas rumah memasak membasuh mencuci dan segalanya. Bagiku ini sudah biasa sejak dari aku menjadi pelajar Poli lagi hujung minggu bercuti di rumah bunda inilah yang aku selalu lakukan.

Dalam pada itu aku selalu merasakan tekanan, bukan apa selepas tamat pengajian, rutin hidup yang aku jalani selama 2 tahun hilang entah kemana. Kuliah, pensyarah ,assignment dan jtmk tiada lagi. Dulu waktu di poli aku bukak bisnes printer, selalunya pendapatan yang aku dapat cukup untuk tanggung aku semasa di poli, kadang-kadang berlebihan pulak. syukur jugak sebab dah tak payah untuk mintak duit pada ayah. Sekarang dan jadi penganggur terasa lain macam sebab duit takde dalam tangan, duit tu memang la penting tapi kasih sayang lagi penting.

Selepas 3minggu aku kerumah kekandaku di Putrajaya bersama buah hatiku jugak, mana boleh berpisah. KERJA, dalam perancangan, aku akan berkerja disini, tetapi bukan sekarang sebab aku nak selesaikan banyak lagi hal yang belum aku selesaikan. Kalau pada orang aku bilang aku masih lagi dalam percutian. Kerja aku disini akan bermula selepas konvokesyen yang bakal dihadiri nanti, dijangka pada bulan 10 ini, Insyallah. Aku akan gunakan sijil yang aku dapat tu untuk menyelitkan diri aku dalam government, itu hanya sementara sahaja kerana dalam rancangan yang lain, aku akan melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi, itulah harapan ayahanda, harapnya hingga ijazah, jadi aku bahagia kalau ayahanda bisa berbangga dengan anaknya ini. Satu rahsia aku tidak mahu menceburkan diri ke alam pekerjaan buat masa ini ialah, aku tidak mahu berpisah dengan orang tersayang yang berada disekeliling aku. Hatiku tidak kebal untuk pertahankan perasaan rindu yang akan beraja dihati apabila berjauhan. Aku akan rindukan bunda tercinta, tetapi kalau bunda benar-benar sihat aku akan lega walaupun sakit rindu datang. Aku akan rindukan buah hatiku Atiq Tarique. Sekarang aku bersamanya tidak pernah berpisah walaupun sesaat, aku tidak tahu bagaimana akan terjadi nanti jika aku berjauhan dari dia. Mengenangkan saat itu hatiku sudah sakit sekali. Aku tidak sanggup sibuk dengan urusan lain tetapi aku rindu pada mereka.. ayahanda, bunda, buah hatiku dan keluargaku.
Tetapi aku mengerti, aku tidak akan dapat ,memperoleh semua itu sekaligus, aku perlu teruskan hidup, aku perlu memberi dan menerima demi kehidupan.
oleh itu selepas selesai urusan pengambilan sijil SPM yang telah lama aku abaikan dan permohonan untuk melanjutkan pengajian, aku akan menjadi individu yang berkerjaya, walaupun mungkin hanya sementara, selepas itu aku akan meneruskan hidupku samaada akan menjadi seorang pelajar lagi atau tidak. Namun begitu aku akan sentiasa belajar dalam hidup.

Friday, April 17, 2009

Tugasan (AVD) Ku untuk Atiq Tarique


video


Akak, video nie untuk Atiq. Nanti kalau dia dah besar boleh tunjukkan.
Rindu sangat kat Muhd Atiq Tarique.

Dengan sush payahnya baru dapat upload menda nie..Tension betul.
ok. wait and see yeah..

Wednesday, April 15, 2009

Kengkawan Ku

Selamat petang, langit dah memberi amaran untuk sediakan payung sebelum hujan. Sekarang sudah menghampiri 4.55 petang. Rasanya ramai hari ini yang akan kelam kabut untuk memungut baju di ampaian. Hanya Dya yang masih lagi disini menghadap sebuah teknologi komputer yang dihasilkan oleh para manusia. Tugasan-tugasan dan kerja- kerja lain juga agak berlambak kat atas meja nie, tapi biasalah suka sangat bertangguh kerja walaupun tahu "ORANG YANG BERTANGGUH KERJA ITU AKAN RUGI".
Dya ada cerita berkenaan dengan kengkawan Dya hari nie. To kengkawan soryla sebab Dya nak cita pasal hampa hehe..
Semangat untuk kengkawan ku dengan perisian Counter Strike(CS) bagi student boy, dan yang girl pulak asyik dengan ebuddy diorang sangat berkobar-kobar. Sebab tu jugak lah Dya telah letak widget ebuddy kat page nie. Macam-macam gelagat boleh dilihat. Semalam ada yang jadi lecturer untuk ajar tentang ebuddy. Itulah si Ain cek mek molek dari klate, petah bercakap kalah lecturer. Hari nie pulak yang boy huru-harakan Lab Hyper diorang kejakan, sebab tengah fight Counter Strike. Lucu pun ada jugak bila Cik Zaza, lecturer Web autoring cakap, "kamu nak main,main la tapi janganla bising macam pasar"..
hihi

Mungkin Cik Zaza tengah pening, tak dapat lagi nak membendung semangat studentnya untuk main-main kat dlam kelas, yang kelakarnya cik zaza tak pulak marah tapi beri kebenaran, sporting habislah cik zaza nie. Memahami anak-anak muda zaman sekarang..hehe. Tapi sebenarnya cik zaza tu muda lagi dalam 23 macam tu. Still single tapi tak pasti la available ke tak..hehe
Walaupun macam tu diorang still kena buat jugak lab yang diberi. Main, main jugak tapi keje mesti beres.

Dya dulu ada try jugak CS nie asyik kena tembak dan mampus jer (tak pandai sebenarnya) Photobucketsakit hati jugak, terus tak main lagi. haritu ada kasi software kat abang, dia cakap nak try game nie, tak tau la sekarang dia dah menang ke belum...hehegelak

Dulu akak Dya pernah bagitahu tentang madah nie, tapi tak tau la dia dapat dari mana..
STUDY BIAR LEPAK,
EXAM BIAR GEMPAK.
fuh;
Rasanya kalau Dya ikut pepatah tu, maunya exam berterabur dibuatnya..
Masa sekolah menengah ada jugak ikut pepatah tu, tapi satu jer time dalam kelas kena fokus dan faham betul-betul, baru la exam boleh gempak.

Tak lama lagi study dah nak habis, ada jugak rasa sedih sebab mungkin takkan jumpa lagi kengkawan. Tapi bila diingat balik, ada kengkawan yang agak berkawan kerana kepentingan dan terpaksa serta kureng ikhlas nie, terasa nak cepat-cepat jer tamatkan study nie. Ingat dihati kenapa ada orang yang macam nie, tak boleh kah kalau menerima seseorang itu dengan seadanya dan tanpa banyak rungutan. BERKAWAN SEADANYA.Photobucket Biarkanlah.

Kejap tadi baru siapkan permohonan kerja kat KKM, itu pun akak yang suruh isi permohonan tu. Isi je la lagipun tak rugi. Tapi ingat dihati nak study lagi sampai ijazah baru pikir soal keja dan lain-lain. Tak kesah lah apapun janji cita-citaku akan tercapai walau sejauh mana perjalanan dan rintangan untuk ditempuhi.erm;Amin..

Rasanya cukup setakat ini saja catatan tuk kali nie...


Tuesday, April 07, 2009

Kenangan Tersirat

Agak lama tak meringankan tangan untuk mengetuk keybord nie.. Selalu mengadap lappy tapi hanya untuk buat assignment sahaja, untuk melayari internet agak banyak kekangan selama ini. Line yang tidak memuaskan adalah salah satu sebab yang kukuh, tapi abaikan buat sementara. Memandangkan line broadband malam ini lain drpd biasa, ingin jugak nak mengupdate laman nie yang telah lama ditinggalkan. Ramai jgak member bloggers yang tanya sebab apa lama tak update? sory la tak sempat..

Apa yang nak dikarang nie sudah berbulan minggu Dya pendamkan. Tapi malam nie ingat nak cita jugaklah sikit.

Sepanjang hari yang Dya telah lalui selama ini:

1. Dimulakan dengan Karnival ICT,PTSS. Dya tak ambil acara apapun cuma bantu booth JMSK (Jabatan Matematik Sains dan Komputer).

2. Pada hari khamis, Karnival berlangsung Dya mendapat call dari adik, yang bunda ada masuk hospital. Hati ada la rasa tak sedap jugak pagi tu. Untuk itu terus ambil keputusan untuk pulang ke rumah pd hari tu juga. Sampai kat rumah ambik Atiq Kat rumah jiran sebab ayah tinggalkan Atiq kat rumah jiran, mummy dan daddy dia ada kat Putrajaya. Selepas ayah pulang dapat tahu bunda kena Strok sebelah badan."Ya Allah satu lagi dugaan menimpa bunda selepas kemalangan haritu". Mungkin ini kesannya selepas kemalangan tragis itu.

3. Hujung minggu yang lepas, kerja-kerja untuk melaksanakan tugasan terpaksa dilakukan juga. Final project kumpulan ini untuk subjek Audio Video Digital(AVD). Bagi kumpulan Dya, kami memilih untuk membuat dokumentari tentang "Jelajah Perlis" agak menyeronokkam jugak la tugasan nie walaupun ada sedikit sebanyak masalah yang terpaksa di harungi.

4. Pada hari ahad, Atiq Tarique mengalami deman yang agak teruk, suhu badanya mencecah 3.8'c. Atiq ditahan di wad Pediatrik HTF, selama 2 hari. Kesian la tengok Atiq rasa sayu tengok muka dia sebelah malam, asyik nangis. yang kesian skali bila sebelah malam demamnya naik memuncak, demam malam. Alhamdulillah Atiq sekarang dah agak sihat cuma ada sedikt sahaja lagi demam yang belum kebah. Namun begitu Atiq masih lagi seorang yang Hyperactive walau macam manapun keadaanya. Mok'cik cayangggg Atiq..

5. Kuliah bermula pada hari selasa, dengan alasan pada harI Isnin ada konvokesyen kali ke-3 untuk PTSS.



SEKITAR YANG TERJADI PADA HIDUPKU!!




Gelagat atiq semasa di wad pediatrikHTF



wajah bunda selepas 1 bulan mengalami serangan Strok
riak wajah ceria
di hati siapa yang tahu!!

beberapa shoot yang menarik sempena shooting final project(grouping)




ayah, kakak dan abang semasa di ladang anggur
(krew yang bertanggungjawab untuk membawa team AV PROD. membuat liputan..hehe)

posing di taman herba dan ladang anggur..



dara pingitan gitu "TEAM AV(AUDIO VIDEO) PRODUCTION"


Setakat ini sahajalah cerita Dya untuk kali ini. Problem dengan line streamyx dan celcom broadband kembali lagi, terasa agak putus asa untuk mengeluarkan post yang satu nie.. Tapi tetap berjaya..sampai ketemu lagi



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...