Tuesday, January 04, 2011

Cara Lajukan Broadband Bagi Yg Dah Habis Limit...

Entry nie aku nak sebarkan pada member aku..erm..tak kisahlah sesapapun. Sebabnya, aku dah try step ni dan berkesan. Untuk pengetahuan semua aku jarang nak postkan entry2 yang bercorak mcam nie.. tapi sajalah nak buat amal ibadat sikit..(wahahaha). Lagi satu entry ni aku amik kat blog Budak Botak, aku rasa entry yg dibuat ni menarik.. So aku mintak izin la kat tuan tanah nyer nak copy..hehe(buat muke xmalu..keh.keh)


Ini adalah step macam mana nak lajukan broadband walaupun kita guna sampai dah habis limit.
Selalunya kalau kita guna broadband sampai bandwith dah melebihi 5GB, mulalah internet dah jadi slow dan kita pon rasa sakit..sakit hati.. Ini adalah penyelesaian kepada masalah ini.. Jadikan speed internet kita macam biasa balik.
Bagus untuk sesapa pengguna internet tegar..

(kebanyakan arahan adalah hasil tulisan penulis asal..hehe)


Tgk la penggunaan Bdk Botak bulan nie. Yg dalam petak merah tue. Dh 6 GB lebih...


Cmna nk buat Celcom tak boleh kawal speed kita? Ok cmni caranya...

1) Pastikan wktu nie dh connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...


Kalo Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search tue...

2) Akan kuar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...


3) Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt bwh utk pilih yg mna betol...


4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...


5) Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lbih cepat loading...

Haa..paham ker.. cubalah try..kalo tak paham leh rujuk kat penulis asal..hehe
Selamat Mencuba..

3 comments:

  1. Wow! Very interesting blog you had here! Wish to connect with you on Google Friend Connect! Cheers! =) (http://whimsicalss.blogspot.com/)

    ReplyDelete

say hi to me..i say hello to you toooo...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...